Danne Nordling

Danne NordlingAlltså, är det bara jag som tycker Danne Nordlings blogg är det mest bisarra som någonsin skapats? Jag har skrattat åt det som skrivits där många gånger och delat med mig av det då och då, men nu vill jag lysa upp folks liv med lite oavsiktlig humor, för jag kan inte tänka mig att Danne verkligen skojar - gör han det är han ett geni. Hursomhelst, han har varit ideolog åt Skattebetalarnas Förening, och den korta programförklaringen på bloggen visar vartåt det barkar:

"Frihet är frånvaro av tvång och då måste skatterna vara ganska låga för att friheten ska bli så stor som möjligt."

Man kan förstås tycka att skatterna och friheten inte nödvändigtvis är logiskt relaterade, men nu struntar vi i det. Det roligaste med Danne är att han skriver sammanfattningar som är helt galna, i ovanstående stil:

"Det snälla samhället medför till slut att det brinner i förorterna. Unga män måste lära sig underordning. Det behövs mer av marknadsekonomins hierarki. Utanförskapet måste för vår säkerhets skull lösas även med statlig verksamhet."

Kommentar överflödig, men det blir bättre:

"Finanskrisen sägs göra Marx aktuell igen. Men grunden för hans analys av kapitalismen har hämtats från Hegels dunkla filosofi och är därför felaktig. Revolutioner beror inte på de ekonomiska förhållandena. Det visas av revolutionen 1830 som ytterst orsakades av tavlan "Medusas flotte"."

Nu kanske vän av ordning uppenbarar sig och undrar om jag inte tar allt detta ur sitt sammanhang och därför är orättvis mot Danne. Men hans sammanhang är i stort sett lika galna och resonemangen är skrivna på ett krystat sätt som fått många att helt seriöst tycka att bloggen är intellektuell på hög nivå. Hans blogg ansågs av många bloggar, sossar som nyliberala, vara ett riktigt stordåd, vilket kanske säger mer om bloggosfären än om Danne.

Kommentarerna är hursomhelst ofta i samma stil. En rolig sak här är kommentatorn Per-Olof Persson. Han svarar aldrig på tilltal (dvs andra kommentarer) och detta ger honom någon form av makt. Vidare är kommentarerna ofta längre än själva inläggen och har ofta rubriker. Per-Olof är den galnaste av dem alla och han har skrivit saker som:

"En högteknologisk stat som USA hade kunnat besegra Nordvietnam. Det hade räckt med en atombomb över Hanoi och detta hade sparat många människoliv. Nordvietnams militära taktik var oerhört dålig. Soldaterna skulle bara rusa fram i stort antal mot amerikanska kulsprutor."

Men istället för att skoja om mannen rekommenderar jag er alla att läsa Danne Nordling. Danne Nordling hittar ni här:

http://danne-nordling.blogspot.com

Och inlägget om Vietnam finns här:

http://danne-nordling.blogspot.com/2007/05/vietnams-coca-cola-kultur-kostade-tre.html

Kommentarer
Postat av: Puterman

Efter att ha läst lite på hans blogg så börjar jag förstå vad hans vansinniga åsikter om värdeobjektivism kommer ifrån: den gamla goda dikotomin objektiv/subjektiv, där allt objektivt är strikt sant, medan allt annat är helt och hållet individuellt. Och om värden då inte är objektiva så måste vi acceptera saker som människooffer, för om det inte är objektivt fel så har vi inte så mycket att komma med. Någon form av oreflekterad naiv pragmatism alltså, där vi måste anta att värden är objektiva, för den enda andra åsikten leder till kaos.

2009-09-05 @ 22:33:41
URL: http://ptrmn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0